Оптимизация за търсещи машини (SEO)


 • SEO (Search Engine Optimization) е широко разпространен термин, който се използва за подобряване на класирането на сайт в резултатите на търсещите машини. Според статистиките първите 5 резултата по дадено търсене си разпределят повече от 75% от трафика, а резултатите на първа страница поемат около 85% от потребителите. Съществуват две възможности да се появи сайта на първа страница по определени ключови думи – реклама или SEO. При рекламата сайтът излиза на първа позиция само докато плащате, SEO е дългосрочно решение, което спомага да ограничите перото от бюджета, което отива за реклама.

  Ако стратегията за оптимизация за търсещи машини е правилна, то проектът Ви ще се показва на челни позиции 24 часа в денонощието, а не само докато имате бюджет. Друг голям плюс е, че ако сте достигнали до челни позиции и решите да прекратите с оптимизацията, то сайтът няма веднага да падне от челните позиции, а ще се задържи там, докато някой от конкурентите ви не ви измести.

Какво точно е оптимизация за търсещи машини (SEO)?

SEO може да бъде разделено най-общо на 2 части – ON-Page и OFF-Page.


 • ON-Page оптимизацията се занимава със самият сайт:
  • Подбор и анализ на ключови думи;
  • Изграждане на SEO стратегия;
  • Изходният код да бъде валидиран;
  • Да бъдат премахнати излишните фрагменти код, които реално не се използват;
  • Обогатяване, пренаписване и създаване на текстове са сайта, които подпомагат класирането му.;
 • OFF-Page касае всичко, което се случва извън сайта или:
  • Следене на конкуренция;
  • Изграждане на линкове, които водят към сайта;
  • Социални мрежи;
  • И други.

"Още през 2012 година Google Inside Search обяви информация, че броят компютърни изчисления, които са необходими за да се изведе резултат от дадено търсене е равен на цялата изчислителна мощ с която е разполагала програмата Аполо (третата американска програма за пилотирани космически полети и първата в света програма за изпращане на хора на Луната и връщането им обратно) , както на земята, така и по време на полета."От тогава до сега нещата са се развили много за търсещите машини, като класирането на сайтовете, в най-голямата в световен мащаб търсеща машина – Google, се прави според стотици критерии, като се добавят нови и се премахват през определен период от време. Това създава необходимостта оптимизацията да е постоянен процес, за да може да се проследява сайта и да се реагира своевременно.

В колкото по-ранен етап започне SEO на даден сайт е толкова по-добре, най-добре да започне с зараждането на идеята за даден проект, защото името на проекта, точното изписване и т.н. са от изключително важно значение. При вече изградени проекти първото нещо което е необходимо да се направи е SEO одит, при него се преглежда сайта, има ли критични проблеми, изходния код на страниците, празни и несъществуващи връзки, анализ на входящите връзки към сайта и т.н. В процеса по одит се включва и запознаване с конкуренцията и анализиране какво точно те правят по-добре, за да се класират на по-предни позиции.

Висококвалифицираните екипи на Дивиас ООД могат да Ви помогнат във всеки един етап от Search Engine Optimization (оптимизация за търсещи машини) на вашият проект с компетентни съвети и препоръки, също както да споделят знанията придобити чрез множеството проекти върху които сме работили.

За запитване

можете да се свържете с нашия екип на e-mail: office@divias.net или на телефони:
+359 (0) 888 654 465
+359 (0) 889 930 831